(0232) 461 46 12 - (0546) 232 35 62
Yargı Kararları
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay kararlarını ilk önce siz öğrenin !
TÜMÜNÜ GÖR

TİNY HOUSELARA İLİŞKİN(mobil ev) YÖNETMELİK

TİNY HOUSELARA İLİŞKİN(mobil ev) YÖNETMELİK

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Genel olarak “tinyhouse” ismi ile bilinen ve hukukumuzda çekme karavan statüsüne sahip, Karayolları Trafik Kanunu’na tabi olan imalatlar hakkında 18.01.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile artık “mobil ev” olarak tanımlanmaktadır.

MOBİL EVLERİN HUKUKİ NİTELİĞİ NEDİR?

Bahsedilen Yönetmelik Değişikliği ile “movilev”in açıkça tanımı yapılmıştır. Yönetmeliğe göre mobil ev;

“İlgili mevzuata uygun şekilde O2 sınıfı tip onay belgesine sahip, bir motorlu araç tarafından çekilmek üzere tasarlanmış, konaklama birimi şeklinde düzenlenmiş, içinde yaşam alanı, yatak ile banyo-tuvalet bulunan 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa tabi aracı ifade eder.”

O2 sınıfı tip onay belgesi ile ilgili hususlar Motorlu Araçlar ve Römorkları İle Bunların Aksam, Sistem Ve Ayrı Teknik Ünitelerinin Tip Ve Piyasa Gözetimi Ve Denetimi Hakkında Yönetmelik (AB/2018/858) ile düzenlenmiştir.

O2 belgesi ile mobil evlerin boyutları da açıklığa kavuşmuştur. PekiO 2 sınıfı tiponay belgesi nedir? Tip Onay Belgesi, 750 kg’dan 3500 kg’a kadar olan römorkların kara yolunda tescili için, güvenlik şartlarının ve gereksinimlerinin karşılandığını belirten resmî bir belgedir. Buna göre tiny Houseların yani mobil evlerin boyutları ve tekerlekli oluşları ile ilgili bilgiler netlik kazanmıştır.

O 2 Belgesi Almak İçin Ne Yapmalıyım?

O2 Belgesi (Tip Onay Belgesi) almak için ISO 9001 belgesi ve WMI kodu (şase numarası) gereklidir.

Römork Nedir?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 3/20 maddesine göre römork ise; “ Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz araçtır.” şeklinde tanımlanmıştır.

Yukarıda belirtilen kilogram sınırının altında veya üstünde kalan ağırlıklarda durum nedir?

Bu hususta belirsizlik mevcuttur. Şimdilik O 2 belgelilerin mobil ev olarak kabul edildiğini bilmekte fayda var.

MOBİL EVLERİN YÖNETMELİK’TEKİ TANIMI VE MOBİL EVLERDEN OLUŞAN TESİSLERİN NİTELİKLERİ

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’in 35. maddesine göre Kırsal Turizm Tesisleri; kırsal bölgelerde, dağ veya yaylalarda kurulan, yönetimi basit, konaklama olanağı yanında, bulunduğu bölgedeki kırsal hayatı deneyimleme imkânı sağlayan, yapılarda ana malzeme olarak yöresel inşaat malzemeleri kullanılan, tüm cephelerinden en fazla iki katlı olarak görülen, en az beş, en fazla otuz odalı çiftlik evi, köy evi, kır evi, yayla evi veya dağ evi tesisleridir. “ şeklinde tanımlanmıştır.

Mobil evler de bu başlık altında Yönetmelik’in 35/A maddesinde tanımlanmıştır;

(1) Mobil evler, tahsisli kamu taşınmazları hariç olmak üzere, imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizm kullanımlarına ayrılmış alanlarda düzenlenen, tamamı mobil evlerden oluşan, en az beş, en fazla kırk dokuz konaklama birimi içeren tesislerdir. Bu tesisler aşağıda belirtilen nitelikleri taşır:

  1. Konaklama birimi başına en az iki yüz elli metrekare alan.
  • Tesis alanının çit, duvar, yeşillik gibi düzenlemeler ile çevreden tecrit edilerek aydınlatılması.
  • Girişte konaklama birimi başına bir araç olmak üzere otopark, resepsiyon-idare ünitesi.

ç) Mobil evlerin tamamının tescil belgesinin mal sahibi veya belge sahibi ya da işletmeci adına düzenlenmiş olması.

(2) Konaklama birimleri doğal ışık alacak şekilde düzenlenir. Uygun tefriş elemanlarıyla rahat kullanım imkânı verebilecek şekilde dekore edilir. Bu birimlerde yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, kıymetli eşya kasası, mini bar, sıcak içecek hazırlanmasına imkan sağlayan donanım ve servis malzemesi, genel aydınlatma, priz, çöp kutusu, perde veya benzeri düzenleme bulunur. Banyolarda, vitrifiye, armatür, batarya, duş donanımı, ayna, priz, çöp kutusu, sabun, şampuan ile el ve banyo havlusu bulundurulur. Her konaklama birimi iki kişiliktir.

(3) Bu tesislerde, 14 üncü maddenin beşinci fıkrası kapsamında lokanta, alakart lokanta, kafeterya, bar salonu, pasta salonu, kafe ve kahvaltı salonu düzenlenmesi durumunda, bu ünitelerin toplam kapasitesi yüz kişiyi geçemez; toplantı salonu ve çok amaçlı salon yapılamaz.

(4) Konaklama birimlerinin hareket kabiliyetini ortadan kaldırıcı düzenleme yapılamaz.

(5) Bu tesislere ilişkin turizm işletmesi belgesi başvurusunda tescil belgesi ibraz edilir. Başvuru tarihi itibarıyla 2918 sayılı Kanun kapsamında geçerli teknik muayene bulunması zorunludur. Turizm işletmesi belgesi alınmasından sonra da teknik muayenelerin yaptırıldığına ilişkin geçerli muayene belgesi Bakanlığa ibraz edilir.

TURİZM YATIRIM BELGESİ VERİLECEK Mİ?

Mobil evlere turizm yatırım belgesi verilmeyeceği yönetmelikte düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin 6/2 maddesine göre; “Özel tesislere, gastronomi tesislerine, apart otellere, pansiyonlara, mobil evlere ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olan yapılarda yer almayan özel konaklama tesislerine turizm yatırımı belgesi verilmez”.

DİĞER HUSUSLAR

Yönetmeliğin “Konaklama Tesislerinin Asgari Niteliği” başlıklı 18. maddesinden çıkarılan sonuca göre konaklama tesislerinin konaklama birimleri kısmen ya da tamamen mobil evlerden oluşturulamayacak aksi halde belge talepleri reddedilecektir.

Eğer yönetmelikte belirtildiği gibi yalnızca araç olarak kabul ediliyorlarsa, tarım alanlarında, sit alanlarında, özel çevre koruma bölgelerinde, tarihi alanlarda hasılı araç park etmenin yasak olmadığı tüm alanlarda kullanımının yasak olup olmadığı muallaktır.

18.01.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik ile birlikte “tinyhouse” lar mobil ev olarak tanımlanmıştır. Yönetmelik pek çok konuda düzenleme içermemekte olup hangi aşamadan sonra taşınabilir bir unsur olarak kabul edilmeyeceği hususu, asgari ve azami kilogram sınırının altında veya üstünde kalan ağırlıklarda durumun ne olacağı gibi pek çok konuda bilgi için avukatınıza başvurmanızı öneririz.

 

01 Şubat 2024
151 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN